Business Model Canvas
Een business model canvas helpt om snel een een overzicht te krijgen van een organisatie en haar klanten. Het kan het best gebruikt worden wanneer kleine teams studenten een onderzoeks- en consultancy opdracht uit moeten voeren voor een cliënt, waarbij ze eenduidige adviezen moeten geven.
Goal
Een business model canvas Helpt studenten bij het maken van een snelle analyse van een organisatie, waarbij ze zich systematisch focussen op de verschillende elementen van (bijvoorbeeld) het bedrijf, en daarmee snel een overzicht krijgen van de belangrijkste elementen waaruit de organisatie bestaat.
Door deze opdracht leren studenten:
- De verschillende elementen van een bedrijf van elkaar te onderscheiden
- een analyse van een organisatie(structuur) uit te voeren en visueel weer te geven
Materials
Instructions
Voorbereiding door de docent
zoek een organisatie die goed past bij het vak of het onderwerp dat je tijdens de workshop wil behandelen. Vul het canvas eerst zelf in - dit kan vervolgens gebruikt worden als voorbeeld om de opdracht aan de studenten uit te leggen.
voorbereiding door de student
Als de studenten moeten werken met een organisatie naar een eigen keuze moeten ze hun informatie over deze organisatie meenemen naar de workshop/werkgroep.
Opdracht
1. Deel aan het begin van de workshop de student in in een groepjes van ongeveer 4. Elke groep kiest een voorzitter; deze treedt ook op als moderator van het gesprek.
2. Begin je uitleg met een leeg canvas. Een leeg voorbeeld hiervan is te vinden in de bijlagen. Vul het canvas volgende stap voor stap in met het door jou voorbereidde voorbeeld. Leg onder andere uit dat het linker gedeelte bedoeld is voor de organisatie van het bedrijf en de rechterkant focust op de klant(en). Laat zien hoe het canvas helpt de verschillende elementen van de organisatie in kaart te brengen en de verbindingen daartussen duidelijk maakt.
3. Geef elke groep nu een leeg Canvas op A3-formaat en laat ze daarop de gegevens voor hun organisatie invullen. Vraagt ze om met het gedeelte over de klant te beginnen en de verschillende klanten op post its te schrijven, eventueel met verschillende kleuren om soortgelijke klanten te groeperen. Dit onderdeel is klaar wanneer alle soorten klanten vertegenwoordigd zijn. Hierna kunnen ze de andere gegevens van het bedrijf invullen aan de hand van wat ze eventueel zelf hebben opgezocht.
Nadat het business model is ingevuld kunnen de studenten de sterke en zwakke kanten van de organisatie analyseren. Vraag studenten om met een plusjes of minnetjes de sterke en negatieve punten op de post-its aan te geven.
5. Nu kunnen de studenten gaan nadenken hoe de organisatie verbeterd zou kunnen worden. Laat ze oplossingen formuleren voor elk ontdekte zwakke punt.
6. Eindig de oefening met een presentatie door elke groepje, waarin ze hun inzichten en oplossingen uitleggen.
Tip: Vraag studenten van eerdere jaargangen om aanwezig te zijn bij deze oefening. Zij hebben alles al een keer meegemaakt en kunnen de nieuwe groepjes op weg helpen.
Tip: Je kunt eventueel ook cliënten uitnodigen om de presentatie persoonlijk bij te wonen.
Background
Meer informatie, uitgewerkte voorbeelden en variaties op deze en andere opdrachten zijn te vinden in het boek Interdisciplinary Learning Activities.
H. Edelbroek, M. Mijnders, G. Post, Amsterdam University press 2018
ISBN: 978 94 6298 808 8
Comments (0)